Епідемічна ситуація з малярії та її профілактика

       Державною установою «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» 06.09.2016 зареєстровано завізний випадок триденної малярії у студента Буковинського державного медичного університету, який мешкає у гуртожитку м. Чернівці.
30 серпня 2016 у студента з’явились скарги на погіршення самопочуття – підвищення температури тіла до 39ºС, головний біль, загальна слабкість, зниження апетиту, озноб, надмірна пітливість.
2 вересня 2016 студент звернувся за медичною допомогою та бригадою  екстреної медичної допомоги був доставлений до ОКУ «Чернівецька обласна клінічна лікарня», де був госпіталізований. В лікарні при лабораторному дослідженні крові було виявлено збудник триденної малярії (Plasmodium vivax) та встановлено діагноз «Малярія».
Під час епідеміологічного розслідування встановлено, що хворий в кінці серпня 2016 року прибув на навчання до Буковинського державного медичного  університету з Індії. Індія є країною ендемічною по малярії.
Збудником малярії є одноклітинний паразит plasmodium.
Жіночі особини комарів Anopheles заражаються від інфікованих людей під час укусу з метою отримання крові, необхідної їм для того щоб відкласти яйця. Усередині комара паразити починають розвиватися і розмножуватися. При черговому укусі комара паразити змішуються з його слиною і потрапляють в кров людини. Малярійні паразити швидко розмножуються в печінці, а потім в червоних кров'яних клітинах. Через один-два тижні після інфікування у людини з'являються перші симптоми захворювання: це зазвичай висока температура, головний біль, озноб і блювота. Без своєчасного лікування ефективними ліками малярія може привести до смерті в результаті інфікування і руйнування червоних кров'яних клітин і закупорювання капілярів, по яких кров надходить до мозку і інших життєво важливих органів.
Існує чотири типи збудника малярії: Plasmodium vivax, P. malariae, P. Ovale, P. falciparum.
За ентомологічними спостереженнями фахівців Державної установи «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» в Чернівецькій області виявлені комарі роду Anopheles. Одночасно, завдяки якісно організованому епідеміологічному нагляду за завізними випадками малярії,  в області не реєструються місцеві випадки цієї хвороби.
Особи, які перебували на територіях, де реєструються місцеві випадки малярії та у разі будь-якого підвищення температури після повернення, повинні звернутись до лікаря, повідомивши його про перебування в ендемічній країні та виконувати рекомендації лікаря.

 

 

 

НАВІГАЦІЯ